top of page

Roboti na pokraji chaosu a fázové přechody života


Kapitolu "Roboti na pokraji chaosu a fázové přechody života" napsali Miguel Aguilera a Iñigo Arandia-Romero, dva španělští vědci působící na Baskické univerzitě.

Miguel se zabývá komplexními systémy, umělým životem a kognitivními vědami. Jeho snahou je porozumět vzniku adaptivního chování, autonomie a jednání na různých úrovních živých bytostí - od biologického po duševní a společenský život. Iñigo se věnuje enaktivismu a ztělesněné kognici. Při svých výzkumech kombinuje přístupy z různých vědní oblastí, jako jsou kognitivní vědy, filozofie, neurověda, medicína a antropologie. V současné době se zajímá o účinky placeba, chronickou bolest, pozornost a kontemplativní praktiky.

Miguel a Iñigo se při psaní své kapitoly podobně jako další enaktivisté inspirovali Simondonovou teorií individualizace a ukazují, jak přechody související se vznikem života a vědomí mohou být podobné fyzikálním přechodům. A pro knihu Robot 100 vše samozřejmě ukazují na příkladech chování Rossumových robotů. Tak to vidíte, nejen v chemii, ale i ve filozofických úvahách se můžeme setkat s krystalizací.

bottom of page