top of page

Roboti s mikrobiomem


Ioannis Ieropoulos nazval svůj příspěvek do knihy #Robot100 “Roboti s mikrobiomem”. Popisuje v něm, co si představit pod pojmem autonomní robot a zaměřuje se na to, jak by roboti mohli být autonomní, co se týče správy energie pro jejich pohon. A jako příklady uvádí robotické systémy ze své laboratoře poháněné mikrobiálními palivovými články (MFC - Microbial Fuel Cell). Yannis a jeho tým vyvinuli např. palivové články, v nichž bakterie rozkládají organické látky přítomné v moči, čímž generují dostatek elektřiny na to, aby jeden článek nabil mobilní telefon nebo napájel osvětlení (např. v “kadibudkách” na slavném hudebním festivalu v Glastonbury). V jejich laboratoři to sice nevoní, ale výsledky jejich projektů jsou prostě cool! Roboti se střevním mikrobiomem, kteří by se mohli živit zbytky za účelem udržení provozu, to zní zajímavě.

Ioannis Ieropoulos je profesorem na University of the West of England v Bristolu v UK. Zabývá se bioenergiemi a udržitelnými systémy. Je zakladatelem a ředitelem Bristol BioEnergy Center v Bristol Robotics Laboratory. Zajímá se o využití odpadů a energetickou autonomii a vytvořil rodinu robotů EcoBot a RowBot, kteří mají svůj vlastní “mikrobiom” (MFC) a pracují zcela bez konvenčních zdrojů energie. Byl členem EPSRC Career Acceleration Fellow a v současné době je držitelem grantu nadace Bill & Melinda Gates Foundation s projektem „Urine-tricity / PEE POWER®“, který zdokonaluje technologii MFC pro zlepšení hygieny v rozvojových zemích světa. Vede několik dalších projektů zaměřených na robotiku a biologicky rozložitelné a funkční materiály.

S Yannisem se známe z doby, kdy jsem byla zapojená do evropského projektu EVOBLISS. Přiložená fotka je z našeho meetingu v Bristol Robotics Laboratory, Ioannis stojí druhý zleva nahoře (třetí zleva nahoře je Kasper Stoy, který taky přispěl do knihy Robot100 a představili jsme si ho tady již 29.7.)

bottom of page