top of page

Člověk stvořil robota k obrazu svému


Příspěvek Erika Homa v knize #Robot100 nese název „Člověk stvořil robota k obrazu svému“. Erik ve svém textu srovnává svět R.U.R. s dnešním světem, zejména z pohledu biologie a biotechnologií, věnuje se tématům jako klesající porodnost, biologicky inspirovaní roboti, technologií CRISPR-Cas9, globální environmentální krize atd.

O Erikovi (se kterým se znám z ALIFE konferencí o umělém životě) se na jeho webových stránkách můžete dočíst toto:

Jsem biofyzik a nyní se zaměřuju především na pochopení toho, jak se mikroby přizpůsobují, aby spolu žily symbioticky, zejména na úrovni genů a metabolismu. Působím jako Associate Professor (docent) na University of Mississippi. Jsem rodák z New Yorku (čtvrť Queens, abych byl přesný) a jsem produktem systému veřejných škol v New Yorku, včetně Bronx High School of Science. Výsledkem je, že jsem mnohem lepší vědě než v zeměpisu (přísahám, že si nepamatuji, že bychom někdy pořádně ve škole studovali zeměpis, musí to být proto, že NYC je středem vesmíru). Jsem milovníkem dobrého skvělého jídla a dobrého vína. Jsem také milovníkem klasické hudby, ale bohužel mi chybí čas na koncerty, na housle a na komorní hudbu. Fandím čajům, nemám rád pojem “coffee-break” a myslím, že horká čokoláda na pití by měla nahradit kávu jako návykový nápoj, pokud bych si mohl vybrat. Kdybych nebyl vědec a místo toho bych měl dělat něco, co by souviselo s mými zájmy z dětství, byl bych knihovníkem nebo učitelem origami (nebo obojím). Předpokládám, že žádná z těchto profesí by nebyla příliš lukrativní, ale byl bych určitě i tak šťastný.


Erik se ale knihovníkem nestal, je vědec. A tak knihy nepůjčuje, ale píše do nich. A já mu děkuju, že se stal jedním z „rozumů“ a taky přispěl do naší knihy Robot 100: Sto rozumů.



bottom of page