top of page

Dějství 2.5


Petr Salaba svůj příspěvek do knihy “#Robot100: Sto rozumů” nazval “Dějství 2.5” a uvádí ho těmito větami: “R.U.R je úžasný příklad využití fantastického žánru pro racionální popis skutečných ekonomických a společenských mechanismů. Nicméně… třetí dějství a samotné závěrečné rozuzlení mi vždycky přišlo překvapivě naivní. Dovolil jsem si tak připsat krátké mezidějství, které doplňuje R.U.R o zápletku s mimozemšťany a posouvá děj posledního aktu do nového a realističtějšího kontextu.” Petr tak čtenářům nabídne zajímavý scénář, co se mohlo dít na zasedání Ústředního výboru robotů v Havru, deset let po událostech druhého dějství, dva dny před třetím dějstvím.

Petr je český režisér a producent dokumentárních filmů. Jeho tvorba se zaměřuje na technologie, politiku a komunikaci vědy. Jeho filmy se vyznačují černohumornou poetikou a dobrodružnou výpravností. Petrův avantgardní snímek llllllIIIIl získal hlavní ocenění mezinárodního festivalu AFO za nejlepší český a slovenský populárně vědecký film. Při natáčení dokumentu o zakládání daňového ráje na Balkáně Liberlandu byl filmař zatčen chorvatskou policií a během prezidentských voleb v lednu 2018 dostal pěstí od bývalého agenta KGB. Od letošního podzimu pracuje na ČVUT (České vysoké učení technické v Praze) v Laboratoři chronorobotiky jako koordinátor mezioborové spolupráce a komunikace, kde pomáhá propojit vývoj sociální robotiky a nových psychoterapeutických metod v Národním ústavu duševního zdraví.

S Petrem se známe díky mezinárodnímu festivalu populárně naučných filmů AFO Academia Film Olomouc. Mimochodem, letošní soutěžní AFO snímky můžete až do konce října sledovat online zdarma na https://watchandknow.cz/. Jo a taky někde na Facebooku AFO kolují různé rozhovory, mezi nimiž můžete nalézt nejen rozhovor s Petrem Salabou, ale i s dalšími autory, co přispěli do knihy "Robot100: Sto rozumů", a to s Eliškou Selinger a Julií Novákovou.

bottom of page