top of page

Hra na Boha a půvab umělých lidí


"Hra na Boha a půvab umělých lidí" je název kapitoly v knize #Robot100, kterou napsal Zachary Ardern z Nového Zélandu. Starý Rossum v R.U.R. chtěl dokázat, že Bůh není k ničemu potřeba, a tak se Zachary ve svém příspěvku mimo jiné zamýšlí i nad touto otázkou. Bůh obvykle slouží k vyplnění mezer, které věda ještě nebyla schopna vysvětlit...

Vědec: Díky zázrakům moderní vědy teď umím stvořit život, ba dokonce i lidskou bytost. My vědci jsme teď tak mocní, jako je sám Bůh! Bůh: Tak dobrá, ukažte se! Co kdybychom to udělali tak, jako jsem to na začátku udělal já? Vědec: (Skloní se, nabere do lahve hlínu, začne ji míchat...). Bůh: Ne tak rychle! Najdi si svou hlínu!

Zachary Ardern se zajímá především o molekulární evoluční teorie ve světle empirických poznatků o mikrobiálních systémech, zajímají ho ale i témata z oblastí, jako jsou fyzika (fyzikální základ molekulární genetiky) a filozofie (věda, náboženství a ateismus). V současné době působí jako výzkumník v oblasti mikrobiální evoluční genomiky na Katedře mikrobiální ekologie na Technické univerzitě v Mnichově, kde zkoumá vývoj překrývajících se genů v Escherichia coli. PhD získal na univerzitě v Aucklandu na Novém Zélandu, kde se věnoval teorii a analýze mikrobiálního experimentálního vývoje.

bottom of page