top of page

Láska za časů robotů Roomba & Jak bylo slovo robot ukradeno


Jak vlastně probíhalo sbírání příspěvků do knihy "#Robot100: Sto rozumů"? Loni v létě jsem začala oslovovat osobně či emailem své známé a kolegy s prosbou, jestli by si mohli přečíst Čapkovu hru R.U.R. a pak mi napsat komentář – libovolného rozsahu, libovolného žánru, na libovolné téma související s R.U.R. Neposílala jsem emaily náhodně kdekomu, ale pouze lidem, které jsem někdy někde potkala osobně, ať už se jednalo o mé dlouholeté přátele, nebo o osobnosti, se kterými jsem si povídala třeba jen jednou v životě na nějaké konferenci. Úplně první, kdo mi poslal svůj text, byl Rodney Brooks! Setkala jsem se s ním na konferenci #ALIFE2018 v Tokiu, na níž měl klíčovou přednášku. Rodney působil jako profesor na Massachusettském technologickém institutu (Massachusetts Institute of Technology (MIT), kde vedl Laboratoř počítačových věd a umělé inteligence, a také založil několik společností vyvíjejících roboty, např. RobustAI, Rethink Robotics nebo iRobot. Příspěvek od takového experta na roboty, jakým je Rodney, jsem brala jako dobrý počinek. Rodneyho text “Jak bylo slovo robot ukradeno” najdete v knize pod číslem 08. Dočtete se v něm, jak se změnil původní význam slova robot od dob, kdy ho Čapek použil pro bytosti z masa a kostí, které neměly duši a byly vyrobeny z protoplazmy.

A pod číslem 39 se skrývá příspěvek “Láska za časů robotů Roomba”, který napsal Seth Bullock, profesor z University of Bristol. (Taky “alifer” – vědec věnující se umělému životu – artificial life) . Seth se zamýšlí nad tím, jestli si lidé dokáží vytvořit pouto ke svým robotickým mazlíčkům či dokonce pomocníkům jako je robotický vysavač Roomba. A naopak – dospějeme někdy do bodu, kdy bude skutečně autonomním robotům záležet na nás?

Mimochodem, Roomba je produktem společnosti iRobot, kterou založili v roce 1990 Colin Angle, Helen Greiner a výše zmiňovaný Rodney Brooks.

bottom of page