top of page

Měl mít kouska humoru a udělat mravence


Bláznivý vědec Rossum v R.U.R. neměl kouska humoru a vzal si do hlavy, že z chemicky syntetizované hmoty, která se chovala jako živá, udělá normálního obratlovce nebo snad člověka. Profesor Andy Philippides, který se mimo jiné věnuje studiu mravenců a je fascinován tímto sociálním hmyzem, tudíž do naší knihy #Robot100 přispěl kapitolou nazvanou “Měl mít kouska humoru a udělat mravence”.

Andyho znám z konferencí o umělém životě ALIFE, ale potkali jsme se i na konferenci SWARM, která se týkala kolektivního chování a biologií inspirované robotiky. Andy prezentoval něco o svých mravencích, já o tekutých robotech. Co bych tady ale ještě ráda zmínila, je dobrodružné hledání obchůdku prodávajícího čaje zn. „Karel Čapek“ v Tokiu (o těch vám ale napíšu více někdy příště). Nebylo to úplně snadné, ale hledání to bylo veselé a nakonec jsme to samozřejmě našli!

Andrew Philippides je profesorem biorobotiky na University of Sussex, kde v Centru pro výpočetní neurovědu a robotiku vede interdisciplinární výzkumnou skupinu zabývající tématy na pomezí AI a neurověd. Ve svém výzkumu kombinuje biologické experimenty s robotikou, modelováním a strojovým učením, aby pochopil, jak adaptivní nebo inteligentní chování souvisí s interakcemi těla a mozku působícího v prostředí. Poslední dobou se Andrew zaměřuje hlavně na studium vizuální navigace u mravenců, včel a robotů, kdy se snaží porozumět navigačním a učícím schopnostem včel a následně se tak snaží rozvíjet nové biorobotické algoritmy.

bottom of page