top of page

Roboti očima sportovců


Budou roboti za sto let závodit na olympiádě ve vlastních kategoriích? Přijde vám tahle myšlenka absudrní? Podobně nesmyslně ale některým zněla před sto lety myšlenka o zapojení žen do světových šampionátů. A co by takoví roboti museli mít, aby se vyrovnali svým lidským protějškům? Jakou roli hrají emoce ve vrcholovém sportu? O tom a mnohém dalším se dočtete v knize #Robot100 v příspěvku Denisy a Adama Sebastiana Helceletových „Roboti očima sportovců“. Oba dva jsou atleti a sami účast na olympiádě zažili (Denisa dokonce 4x!). Desetibojař Adam nás (doufejme) vyrazí reprezentovat do Tokia, Denisa už svou vrcholovou kariéru ukončila. V současné době se věnuje nejen rodině, ale taky organizuje Kemp vítězů, tedy příměstské sportovní tábory a víkendová soustředění pro děti.

Adam pochází ze severních Čech. Narodil se v Mladé Boleslavi a vyrůstal v malé vesničce kousek od Turnova (a tam máme chalupu!). S atletikou začínal od první třídy základní školy. Věnoval se ale i dalším sportům, jako byl fotbal, basketbal nebo házená. Díky všestrannému nadání zůstal u desetiboje. Střední školu (Zdravotnické lyceum) již studoval v Praze a trénoval pod vedením světového desetibojaře Tomáše Dvořáka. V roce 2013 získal bronzovou medaili na ME do 23 let. V roce 2016 získal stříbrnou medaili na ME v Amsterodamu. Na OH v Riu skončil na 12. místě. V roce 2017 získal další evropskou medaili v halovém sedmiboji. Stejný rok v desetiboji skončil na MS v Londýně na osmém místě. Vystudoval bakaláře na Metropolitní univerzitě v oboru humanitních studií v roce 2018. Ve stejném roce se mu narodila dcera Evelin a rok poté se oženil s Denisou. Žijí společně kousek za Prahou.

Denisa Helceletová (dříve Rosolová) pochází ze severní Moravy. Narodila se v Karviné a vyrůstala v Orlové. S atletikou začínala jako malá a v patnácti letech už závodila za Vítkovice, kde i dokončovala základní školu. Její atletické začátky jsou spojeny s vícebojem a skokem do dálky. Je juniorskou mistryní Evropy i světa ve skoku dalekém. Na Olympiádě v Aténách ji bylo pouhých 17 let. Do Prahy přestoupila v roce 2010, kde se začala specializovat na sprint 400 m. Hned v roce 2011 vyhrála Mistrovství Evropy a další rok získala také stříbro na ME. Byla čtyřnásobnou olympioničkou, kde nejlepšího úspěchu dosáhla v Londýně 2012 a to skončila na 7. místě. V roce 2017 ukončila svou bohatou kariéru. V současné době se věnuje rodině a atletickým kempům pro děti

bottom of page