top of page

Spekulativní úvahy o homosexualitě postav ve hře R.U.R.


V knize #Robot100 naleznete původní Čapkovo R.U.R. a 86 kapitol, ve kterých autoři budou R.U.R. komentovat z různých úhlů pohledu. Budou to zejména vědecké kapitoly psané populárně, ale budou tam i fiktivní příběhy či dokonce básničky. Témata jsou opravdu rozmanitá a pokrývají téměř všechny ožehavé otázky současnosti. Minulý týden v Praze probíhal Prague Pride, a tak vám u této příležistosti v těchto teplých dnech představíme kapitolu nazvanou „Spekulativní úvahy o homosexualitě postav ve hře R.U.R.“, ve které se budeme moci dočíst, jakého pohlaví byli Rossumovi roboti a jestli náhodou Domin a jeho kolegové nebyli partička gayů nebo Helena se svou služkou vypočítavé lesbické špionky na ostrově plném robotů. Stanislav Valtera, doktorand z VŠCHT Praha, napsal svůj volnomyšlenkářský příspěvek s nadsázkou, ale velice vtipnou formou. Ačkoli někteří testovací čtenáři knihy Robot100 byli pobouřeni již samotným názvem kapitoly, tak my jsme pobouřeni, jak někoho takovéto téma v 21. století může pobuřovat. Víte, kdy byl natočen první film o homosexualitě? Dokonce ještě před vydáním R.U.R., které letos slaví své sté výročí.


A myslíte si, že Karel Čapek se tomuto tématu vyhýbal? Pak tu pro vás máme hádanku. Zdalipak víte, z kterého jeho díla je tento úryvek. Nebo to není od Čapka? Napište svůj tip do komentářů.

„Už kvetou třešně, lepkavé mladé listí se třpytí ve slunci, zlaté lilie rozvírají těžká poupata. Po zahrádce chodí Anči s obtloustlou kamarádkou, obě se drží kolem pasu a smějí se; teď sestrčily k sobě růžové čumáčky, něco si šeptají, zrudnou ve smíchu a začnou se líbat."


bottom of page