top of page

Super extra pravej nerez robot & Osudy jedné vedlejší postavy


Za chvíli si připomeneme sté výročí knižního vydání Čapkova R.U.R. a vydáme ve Vydavatelství VŠCHT Praha knihu „Robot 100: Sto rozumů“. Dvěma z té stovky „rozumů“, kteří do knihy přispěli, jsou i pánové Jiří Dědeček (s básní „Super extra pravej nerez robot“) a Jaroslav Veis (s textem „Osudy jedné vedlejší postavy“). V lednu 2021 uplyne sto let od divadelní premiéry R.U.R. a tohoto stého výročí se chopili právě pánové Dědeček a Veis a spolu s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu a divadlem Archa připravují třídenní festival „100 let R.U.R.“. Nechci prozrazovat detaily (obzvlášť v této nejisté době), ale předběžný program vypadá skvěle a určitě vás o všem budeme včas informovat.

Jaroslav Veis - novinář, překladatel, spisovatel. Absolvent Fakulty sociálních věd a publicistky Univerzity Karlovy (1970), International Writing Program University of Iowa (1988), Nieman Fellow of Harvard University (1994). Řadu let pracoval jako popularizátor vědy pro dětské časopisy a nakladatelský redaktor. Komentátor Lidových novin od jejich obnovení (1991-92 šéfredaktor), magazínu Týden, BBC World Service a dalších médií, v letech 1998–2012 poradce předsedy Senátu Parlamentu ČR. Vydal mj. povídkové sbírky Experiment pro třetí planetu, Pandořina skříňka, Moře času, Den na Kallistó, Evropou obchází strašidlo, přeložil několik desítek titulů z angličtiny (poslední Levitsky-Ziblatt, Jak umírá demokracie, Scull, Šílenství a civilizace).

Jiří Dědeček - písničkář, básník, prozaik a překladatel. Po absolvování SVVŠ v Praze (1968–71) a dvou semestrech na Fakultě sociálních věd a publicistiky UK (1971–72) studoval na FF UK knihovnictví a vědecké informace (absolvoval 1976 prací Společenská funkce vědeckofantastické literatury). Studium scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU (1982–87) ukončil prací Jazyk scenáristy Jiřího Brdečky. Po ukončení roční vojenské služby působil ve svobodném povolání jako tlumočník z francouzštiny a ruštiny v Pražské informační službě (1977–83). 25. dubna 2006 byl Jiří Dědeček poprvé zvolen předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, ve funkci pokračuje do dubna 2021.

bottom of page